Cu Lumea În Spate

În viață e ca și în natură: o mulțime de elemente, dar dacă știi să le potrivești, vei avea întotdeauna un tablou de excepție.

Voluntar la zimbrii de la Armeniș

20140517_162210

Avantajul de a fi într-o organizație nonguvernamentală este că reușești să faci parte din organizarea unor evenimente care merită ținute minte. Fiind într-o scurtă vacanță în Reșița, am fost invitată ca voluntar la evenimentul cu zimbrii. Care eveniment? Acela de reintroducere în sălbăticie a unei specii dispărută de aproape 200 de ani de pe teritoriile noastre, zimbrii. Întâmplarea a avut loc în Armeniș, la 25 de km de Caransebeș înspre Herculane.

Evenimentul a fost foarte bine mediatizat, în țară și în străinătate, așa că nu am să insist pe tema proiectului, ci vreau să povestesc puțin despre cum am văzut eu lucrurile prin ochi de voluntar. Mai multe detalii puteți găsi de exemplu pe site-ul oficial WWF, pe pagina de facebook Rewilding Romania sau în diverse articole online.

În primul rând am văzut de câtă muncă a fost nevoie pentru a organiza un eveniment de o astfel de anvergură: de foarte multă. Au fost implicate mai multe organizații, și un număr mare de voluntari. Luni întregi înainte de eveniment au fost puse la punct toate detaliile pentru ca evenimentul să fie unul reușit. Vă dau câteva exemple:

20140516_163604

Gardurile care împrejmuiesc zona unde au fost eliberați zimbrii, unul de lemn și unul prin care trece curent, au cerut multă atenție și mână de lucru.

– Din sat până la locul cu pricina sunt cam 7 km de drum forestier, care a necesitat reparații. Camioanele cu zimbri trebuiau să poată trece în siguranță. În plus, era nevoie de mijloace de transport pentru tot restul lumii care lua parte la eveniment, pentru care s-au închiriat microbuze.

– Voluntarii aveau nevoie de cazare așa că a fost nevoie de o campanie pentru a implica localnicii, în ideea că zona se va dezvolta turistic, iar aceștia își vor putea oferii serviciile și pe viitor. Eu am fost mega mulțumită de oamenii la care am stat, foarte primitori și de treabă, iar condițiile excelente, mai ceva ca la hotel.

– Sâmbătă seara, s-a organizat la căminul cultural o adevărată petrecere pentru a sărbători încheierea evenimentului, cu formație de muzică populară și spectacol cu ansamblul de dansuri din Armeniș.

20140516_115458

Ca la orice eveniment, apar chestii neprevăzute, cu care tre’ să ne descurcăm. Cel mai obositor a fost faptul că transportul cu cei 17 zimbri nu a ajuns când s-a spus că ajunge. Toate persoanele erau sus de la ora 10:00, iar transportul a ajuns după 15:00. Nerăbdarea și plângerile au început evident să apară. Stăteam obosiți în țarcul nostru frumos amenajat ( mda, am uitat să menționez că de data asta oamenii stăteau în țarc, închiși, iar animalele erau cele puse în libertate,  :roll: ironic, nu?) am împărțit plăcinte și apă la oamenii prezenți, dar noroc pe cei care și-au adus mâncare și la pachet. Multă lume voia să urce la pajiște, dar pentru că nu știam când vor ajunge exemplarele, era periculos să se piardă vreunul pe dealurile unde urma să se elibereze zimbrii. Așa că, dezamăgiți, au mai tras puțin de răbdarea care le-a mai rămas. De menționat faptul că peisajul de sus e unul superb, eu apucasem să urc cu o zi înainte.

Cred că pentru orice persoană care așteaptă prea mult timp ceva, când în sfârșit ajunge acel ceva, emoțiile sunt cu atât mai mari. Așa s-a întâmplat și la noi. După o zi de frig și așteptare, de gânduri despre cum o să fie, cum o să reacționeze zimbrii, o să iasă ușor din camioane sau nu, vor avea treabă cu oamenii de la gard sau nu, momentul sosirii lor a fost cu atât mai emoționant. Era important să nu facem gălăgie așa că peste zecile de oameni din țarc s-a lăsat liniștea. După câteva minute de așteptare, toți cu ochii pe ușa deschisă de la camion, primul zimbru iese alergând și o ia pe drum în sus. N-am apucat să văd aproape nimic. Un pic dezamăgită  😡 . Dar nu pentru mult timp. Zimbrul se întoarce și pare că îl cheamă pe următorul să iasă cu încredere. Și așa au făcut pe rând, au stat în văzul tuturor, au început să adulmece împreună, s-au luat inclusiv la bătaie spre încântarea spectatorilor.

Cu toate cele răbdate, a fost frumos, am simțit că este un evenimet special. Sper doar să le meargă bine acolo unde sunt, și să ne putem bucura de ei fără probleme pe viitor. Am reușit să fac câteva poze, dar dacă sunteți interesați de poze făcute de profesioniști, accesați site-urile pe care le-am trecut mai sus.

20140516_143030 20140516_141757

20140517_140938 20140517_154022

20140517_15052820140517_165850

One Response to Voluntar la zimbrii de la Armeniș

  1. Centrul de vizitare din Armeni? are de acum ?i o pictura murala realizata de Pisica Patrata, care ilustreaza intr-o maniera ludica diverse specii din Magura Zimbrilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *