Cu Lumea În Spate

În viață e ca și în natură: o mulțime de elemente, dar dacă știi să le potrivești, vei avea întotdeauna un tablou de excepție.

Viața cu urcușuri și coborâșuri

În principiu acest blog vrea să fie dedicat călătoriilor mele și noilor experiențe în diverse activități. Dar deocamdată vremea și motivele personale nu-mi dau pace, și abordez cu plăcere și alte subiecte: vreo reclamă care mi-a atras atenția, vreo concluzie la care am ajuns din discuții și exemple proprii sau din jurul meu.

Citesc diverse bloguri pe diferite teme, pornind de la călătorii și până la relații. Mda, relațiile astea sunt ceva de groază, și se pare că nu la foarte multe iese cum trebuie. Mai înainte am terminat de citit un articol despre 10 lucruri pe care trebuie să le știi pentru a avea relații remarcabile. Așadar, avem în jurul nostru atâtea exemple de articole, de studii despre cum să fim fericiți, cum poți să reușești să avansezi în funcție la locul de muncă, cum poți să câștigi mai mulți bani, și așa mai departe, cum poți să și din nou cum poți să. Și totuși, cu toate instrumentele la îndemână, cu tot accesul la informația de care dispunem, cu toate posibilitățile pe care lumea de azi le oferă, nu toți ajung, sau nici măcar pe departe toți, să fie mulțumiți de propria lor viață. De ce? Pentru că, la nivel teoretic, majoritatea articolelor exprimă puncte de vedere foarte bine argumentate, însă după cum se știe, la tăți ni-i greu cu practica.

singuratate1Sursă foto

Mai e un aspect foarte important. Suntem oameni, diferiți, privim lucrurile diferit, iar niște metode generaliste expuse la nivel teoretic nu pot fi potrivite pentru toată lumea. Tocmai de aceea trebuie fiecare să ne găsim propriul echilibru. Pe de altă parte, tocmai pentru că trăim într-o lume în care cunoști atât de multe posibilități, în care ai atâtea variante, întotdeauna te vei întreba dacă varianta pe care ai ales-o este cea potrivită pentru tine. De aceea există oameni care întotdeauna vor fi supărați pe ceea ce au ales, tocmai în ideea că cealaltă variantă poate ar fi fost mai bună.

Ca oameni, avem tendința să imităm. „Îmi place mult casa vecinului, e mai frumoasă decât a mea, deci îmi doresc și eu o casă mai frumoasă. Prietenul meu cel mai bun câștigă mai mulți bani decât mine și își permite concedii luxoase, pe când eu stau toată vara încercând să muncesc mai mult pentru a avea bani de chirie”. Și uite așa, nemulțumirile capătă amploare în propriul suflet și vom uita să privim dincolo de ele, la lucrurile pe care le avem până la urmă.

Un alt motiv pentru care rămânem nefericiți este faptul că ne blocăm foarte repede atunci când nu primim ceea ce ne dorim. Dăm vina pe viață, dăm vina pe cei din jurul nostru, și uităm să acționăm pentru a face lucrurile să fie mai bune. „Viața-i nedreaptă și eu nu pot face nimic în privința asta!” Da, poate viața e nedreaptă, dar noi înșine suntem singurii care ne putem pune pe picioare. Dacă așteptăm ca viața să ne dea, cine știe, poate chiar se va întâmpla. O dată! A doua oară însă, șansele sunt din ce în ce mai mici, iar la nesfârșit sigur nu se va întâmpla.

Atunci când avem perioade mai grele, nu credem că vom reuși vreodată să trecem peste. Cuvântul „vreodată” nu e unul tocmai bun pentru a-l folosi într-un context de genul acesta. E doar o altă problemă pe care o întâmpini, însă important e că viața merge mai departe. Sincer, câteodată și eu mă satur să tot aud discursuri pozitive, în care toți spun cât de mirifici suntem noi, oamenii, și tocmai din cauza lucrurilor prin care ai trecut, nu reușești nicicum să fii de acord. Te tot gândești că nu știe nimeni cu adevărat ce-i în sufletul tău, și cine sunt ei până la urmă să-ți spună că o să fie bine. De unde știu ei? Pentru că tu nu poți să vezi nici o portiță de scăpare la situația în care te aflii. Să știi că sunt întru totul de acord că nimeni nu știe ce-i în sufletul tău, suntem diferiți și reacționăm diferit chiar și la probleme similare. Tocmai de aceea suntem singurii care știm ce avem nevoie pentru noi înșine. Suntem singurii care am trăit cu noi înșine o viață întreagă și suntem singurii care ne putem pune pe picioare. Cum? Prin voință, prin ambiție, prin conștientizarea că fiecare piedică trecută te aduce mai aproape de ceea ce îți dorești.

Nu aveam neapărat intenția să scriu un articol motivațional, dar văd în jurul meu exemple din ce în ce mai multe de oameni nefericiți, și vorba aceea, cu mine în frunte. Și eu îmi doresc multe, și-mi pare rău că realizez atât de puțin. Și eu trec prin momente dificile, la fel cum văd oameni care sunt de-a dreptul depresivi și atât de storși de viață încât, oricât de mult încearcă,  le e foarte greu să se ridice singuri. Dar toți își văd mai departe de viață, cum știu ei mai bine, furând din când un zâmbet din adâncul sufletului pe care îl așează atât de frumos pe față. Iar zâmbetul acela ar putea fi tot ce au nevoie ca ei să poată spună împăcați : „Viața e frumoasă!”

20-730x408Sursă foto

One Response to Viața cu urcușuri și coborâșuri

  1. Adevăr grăiești!

    În orice caz, o gândire pozitivă te poate ajuta enorm de mult, mai ales dacă ai ambiție și perseverezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *