Cu Lumea În Spate

În viață e ca și în natură: o mulțime de elemente, dar dacă știi să le potrivești, vei avea întotdeauna un tablou de excepție.

Timișoara – Viena, Turul Europei pe motor (ziua 1)

După descrierea generală din articolul trecut a călătoriei noastre, o să o iau cu începutul. 2 Iulie. Ne trezim devreme. Nu știam cum vom rezista la un drum de peste 500 km, așa că ne-am luat marje de siguranță în privința timpului. La ora 7:00 încercam pentru prima dată montatul rucsacului la mine în spate. Primele dăți m-am urcat pe motor cu rucsacul în spate, până am realizat că mă chinui inutil. Așa că nu după mult timp am schimbat tactica, eu mă așezam frumos pe scaun, iar Cavalerul îl aranja pe Domnul încurcă lume în spatele meu. Trebuia să-mi reglez bretelele ca să fie egale, să nu îi simt greutatea și să nu mă tragă în spate sau în lateral. Mai trebuiau montate chingile, lucru care urma să devină ocupația Cavalerului până la sfârșitul călătoriei. Ce mai, mă simțeam ca un prizonier legat bine să nu fugă  :roll: .

Plecăm. Mă simțeam ciudat, parcă toată lumea știa că noi aveam de gând să cucerim lumea  😉 , probabil rucsacul ne dădea de gol. Mă simțeam totuși destul de confortabil, eram pregătită pentru cei 500 de km. Autostrada e chiar ok. Repede, lejer, dar plictisitor. Era să adorm, defapt am și ațipit la un moment dat, dar ținutul capului s-a dovedit a fi o problemă pe motor 😀 . E bine de mers pe autostradă când nu ai ce vedea prin zonă. Iar pe drumul de la Timișoara la Viena chiar nu e nimic spectaculos. Ne-am odihnit de vreo 3 ori pe drum, am mers mult mai bine decât ne așteptam. Ne-am oprit la același restaurant unde am mâncat și când am fost la SCS, Gastland M1 Hotel & Restaurant. E ”all you can eat” , mâncare tradițională ungurească, foarte bună și foarte ieftină. E cam la 20 de km de Budapesta, aproximativ la jumătatea drumului nostru, când ni s-a făcut numa’ bine foame.

b-index-hotel-gastland-m1-paty

Aproape de intrarea în Viena a început să plouă. Când am plecat de acasă am fost puțin îngrijorați de ce vreme o să prindem, pentru că prognozele arătau ploaie cam în toate destinațiile noastre. Așa că ne așteptam să ne plouă…asta nu înseamnă că ne-a și plăcut. Totuși, am ajuns, ne-am cazat și am plecat în oraș. Tot pe ploaie, doar nu era să stăm în casă. Ne ținem de program, 3 zile la Viena ca să putem vizita tot ce aveam în plan. Ne-am scos la imprimantă, pentru fiecare oraș, atracțiile zonei cu adresă și program. Viena e superbă, pe ploaie sau nu, tot frumoasă rămâne. Am ales în primul rând locurile unde se putea vizita cu un acoperiș deasupra capului, ca să ne ferim de ploaie. Așa că am plecat direct la Casa lui Mozart. Am băgat adresa în GPS, și ne-a dus până la intrare, chiar dacă teoretic nu cred ca aveam voie pe-acolo cu motorul, fiind zone pietonale. Ce sa-i faci Domle’, nu suntem din zonă, noi ascultăm de GPS :tounge:  .

 mozarthausLa cumpărarea biletului poți să iei un ghid audio care îți povestește în detaliu despre viața lui Mozart și despre ce găsești în interior.  Casa e pe 3 etaje, mobilier lipsă, mai puțin un scaun și un dulăpior, multe picturi cu apropiați de-ai artistului și reprezentări ale stilului de viață din acea vreme. Printre toate astea, într-o cameră în spate, pe un vizor cu lupă, puteai urmări niște scene cu orientare sexuală, care erau parcă nelalocul lor printre toate celelalte din muzeu. În spatele unui vizor, un tip îi ridica foarte obscen fusta unei tipe care stătea întinsă pe o canapea. La alt vizor, una îi dădea cu o lumînare în cap bărbatului care era într-un pat cu alta, iar în a 3-a, doi în poziția scăunelului. Scenele erau create prin rularea de fotografii, deci mai erau și în mișcare. Mno, ce să zic, probabil pentru că Mozart a fost și el un chefliu cu înclinații serioase spre erotism. Această primă vizită însă nu m-a impresionat. Muzeul e sărăcuț, cu multe presupuneri despre cum arăta casa, dar aproape nimic concret. Eu și Cavalerul am început să ne jucăm cu ghidul audio prefăcându-ne că vorbim la telefon. Era amuzant cum toți stăteau cu aparatele alea la urechi, doar vreo 2 mai cu moț ascultau la căști. Ce mi-a mai atres atenția e faptul că se știe că Mozart a avut un câine, dar nu se știe cât a trăit sau în ce perioadă l-a avut. Mare mister!!! Mozart a locuit în acea casă mai mult decât în oricare altă locuință…adică 3 ani. Hmmm   💡 . 

Când am ieșit, ploaia se mai potolise puțin. Am mers la Stephansdom. Înăuntru e superb, detaliu peste detaliu. Sculpturi specifice bisericilor catolice. Mi s-a părut interesantă o reprezentare pe o balustradă a unei scări de piatră, a evoluției garguilor, sau cel puțin așa părea a fi. În partea de jos a scării erau sculptate salamandre, apoi broaște, șerpi iar în vârful balustradei sculptura unui gargui. Mi se par foarte interesante aceste creaturi mitice fioroase, care se spune că aveau rol de protecție împotriva răului și care sunt elemente arhitecturale importante pentru multe Biserici . 

IMG_0026

 IMG_0008

 

 

 

 

Un alt obiectiv pe lista noastră era Donauturm. Am încercat să includem cât mai multe panorame în excursia noastră, așa că turnul de lângă Dunăre a fost primul. În vârful lui e un restaurant, unde trebuie să rezervi loc altfel nu poți intra. Dar mai este o cafenea unde am găsit mese libere. Acea cafenea e una rotitoare 😯 . Da! Stai la masă și peisajul din dreptul geamului se schimbă. Intrarea în cafenea însă, e statică. Și uite așa, la plecare, am pândit să ajungă intrarea din nou în dreptul nostru, ca să nu fim nevoiți ne rotim în cerc să o căutăm.

Am ajuns înapoi la apartament plouați, înfrigurați dar bucuroși pentru câte am reușit să facem într-o singură zi. A fost singurul apartament (Ortlieb îi zice) unde ne-am cazat, are un preț foarte bun, 2 camere, bucătărie și baie. Am dat drumul la cuptor și am reușit să uscăm și hainele plouate din timpul zilei. Din păcate, am realizat că am pierdut cumva, nu știu cum, cardul cu hărțile de la GPS. Nu puteam face nimic fără hărți, așa că pe a doua zi aveam de umblat după soluții. Dar deocamdată aveam nevoie doar de un somn bun.

IMG_0040

IMG_0027 IMG_0026 IMG_0038

IMG_0062 IMG_0045

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *