Cu Lumea În Spate

În viață e ca și în natură: o mulțime de elemente, dar dacă știi să le potrivești, vei avea întotdeauna un tablou de excepție.

Timișoara – Viena, Europa pe motor (zilele 2-3)

IMG_0156

Începutul concediului pare din ce în ce mai îndepărtat pe măsură ce trec lunile. Din păcate, sau din fericire, acest sfârșit de an a fost unul foarte plin și am rămas în urmă cu articolele despre mirifica lună iulie/2014. Așa că, la început de 2015, mulțumesc anului 2014 pentru că a avut o lună iulie 😀  M-am uitat pe poze ca să-mi amintesc ce am făcut a doua zi la Viena, și realizez cât de lungă e o zi, și cât de multe poți face dacă îți organizezi bine timpul. 

Ne trezim de dimineață, că doar așa se face în concediu  😀 . Ne uităm pe geam și ne place ce vedem: muuult soare, atâta așteptam. Totuși, nu putem să ne continuăm lista de vizitat pentru că, așa cum am menționat în articolul precedent, nu mai aveam hărți la GPS. Din acest motiv, eu eram pe post de GPS, cu telefonul în mână, urlând prin cască: „La prima intersecție facem dreapta!”. ”Ceeee ai zis? Aici?” ”Daaaa, dreapta, dreaptaaa! ” Am ajuns cu bine la destinație, și am cumpărat un nou GPS, care, fiind nou, are mai multe opțiuni. Cu atât mai bine. Problema acum era montatul, trebuie legat la borne. Chiar dacă am încercat noi să-l montăm, nu aveam uneltele necesare pentru asta. Așa că cei de la magazin ne-au îndrumat spre un service. Îl găsim repede, e aproape. Dar e închis; prin străinătățuri au un program foarte interesant de lejer. Stăm afară și așteptăm. La un moment dat iese un roacăr mare, foarte serios, cu păr lung și ochelari pe nas, și fugim la el să-l întrebăm dacă ne poate ajuta. Îi explicăm ce avem nevoie, Cavalerul vorbește bine germana. ”Sigur, dă-mi cheile!” zice roacărul. Se urcă apoi liniștit pe motor, spunându-ne să revenim într-o oră. Pleacă și dispare după primul colț  😯 . Hmmm, oare tre’ să ne luăm bilet de avion înspre casă? 

Căutăm un loc unde să bem o cafea cât așteptăm. Facem tot felul de scenarii, cum că am dat cheile unui oarecare în stradă și oare care sunt șansele să nu fi fost persoana care credeam că este? Ne întoarcem după o oră, oarecum cu frica în sân. Vedem la capătul șirului de motoare și pe Furia Albă. Phhhiuuu! Nu ne-a părăsit  😮 . GPS-ul era instalat frumos, îi mulțumim omului pentru serviciu și după ce am butonat puțin pe el să vedem ce vrea, ne calculează ruta spre Schonbrunn. Cu toți căluții, înainte!

Locuri de parcare găsești cam greu, dar există opțiuni. Furia Albă stătea de fiecare dată minunat lângă spațiile pentru biciclete, camuflată perfect 😎 .IMG_0072

Intrăm la Schonbrunn, luăm Clasic Passu, 17euro, și pornim explorarea. În fața palatului, cânta extraordinar de frumos o fanfară. Puțin mai în stânga așteptau liniștiși pe următorii clienți, căluți frumoși legați la trăsuri de epocă. Hotărâm să vizităm prima dată camerele. Palatul este impresionant, interior și exterior. Interiorul este foarte dichisit, prea încărcat pentru vremurile noastre, dar foarte luxos pentru vremurile de atunci. Cu telefoanele ghid la urechi, ne-am plimbat prin camerele atât de pline de istorie . Din păcate nu este voie Schönbrunn-Palace-1să fotografiezi nimic, și nu ne-am încumetat. Deși cred că nu era cazul, ne și vedeam luați pe sus. Totuși, internetul e mare  😆 .

Grădinile sunt imense, cu aranjamente florale, viu colorate, peisaj completat de o frumoasă fântână cu sculpturi, Fântâna Soarelui, iar grădinile sunt împrejmuite de diverse sculpturi reprezentând zeități. În vârful dealului se află o glorietă, monumentul cu coloane de unde se poate admira panorama palatului și o parte din oraș. În cadrul palatului găsești grădină zoo, unde se intră însă doar cu Golden Pass. Am fost în schimb în labirint, unde lumea se distra de minune pierzându-se printre pereții de gard viu. Prin tot parcul palatului, oamenii fac jogging, sănătate și frumusețe, bună combinație.

IMG_0119

IMG_0165

IMG_0123

IMG_0116

IMG_0111

IMG_0108

IMG_0078

IMG_0074

Am stat multe ore la Schonbrunn, dar ne-a rămas timp să mergem și în parcul de distracții, Prater. Nu sunt fană a senzațiilor de amețeală, așa că ce te rotește foarte brutal, nu e pentru mine 😯 . Au fost însă destule alte atracții, gen vestita roată care îți oferă o panoramă a orașului, lanțurile care din nou te ridică foarte sus, tunelul groazei unde mai mult am râs decât ne-am speriat. Înainte să intrăm la Prater, ne abordează o țigancă pe stradă care cerea evident bani. I-am spus în românește să meargă să-și caute de lucru și să nu ne mai facă de rușine prin țări străine și evident că ne-am primit porția de înjurături românești.

Prater

IMG_0224

IMG_0201                                                                       Imaginea cu WC-ul m-a amuzat copiosIMG_0200

Pentru că deja se înserase, și mai aveam totuși timp de plimbare, am luat-o înspre centrul Vienei. Am găsit o piață unde se cânta muzică clasică. Piața (care se afla undeva în complexul Museums Quartier) era plină de canapele imense unde te puteai întinde liniștit, scaune, iar cei care nu mai aveau loc, stăteau foarte confortabil pe jos. Ne-am luat o înghețată și am stat și noi să ascultăm. Am continuat pe o lumină mirifică de apus să ne plimbăm pe Ring Bulevard și să admirăm clădirile care mai de care mai frumoase.

Mai aveam o zi în Viena, care a fost la fel de însorită ca cea de-a doua. Așa că am avut prilejul să ne plimbăm liniștiți prin locurile pe unde mai aveam de umblat. Am bifat opera, deși nu am putut intra, teatrul, primăria (unde am aterizat în mijlocul unui festival unde se mâncau mulți gomboți), Maria Hilfe Strasse, strada brandurilor și multe parcuri frumoase. Sincer spun, arhitectura e grozavă, iar Viena rămâne unul din preferatele mele orașe. Am vizitat și acvariul, și deși am ajuns cu o oră înainte de închidere și aveam emoții că nu aveam suficient timp pentru cele 11 etaje, fără să alergăm, ne-am putut bucura de fiecare nivel în parte. Când am ieșit, ne-am pus pe o băncuță și ne-am benoclat la niște alpiniști care cățărau pe un panou artificial construit pe unul din pereții acvariului. M-a mâncat rău să mă bag și eu în seamă, dar am văzut că se pregăteau încet să strângă echipamentul.

Karlskirche – Biserica Sf. Carol

IMG_0337

Opera de Stat din Viena

IMG_0346

 

Palatul Imperial Hofburg

IMG_0255

Parlamentul din Viena

IMG_0279

Parcuri superbe

IMG_0351

Palatul Belvedere

IMG_0433

La fel ca mulți alții înaintea mea, aș putea spune după culoarea sânilor statuiei, am făcut și eu această poză :)

IMG_0438

Primăria Vienei – Rathaus

IMG_0453

IMG_0257

Cartierul Muzeelor din Viena

IMG_0234

Bikeri mulți în Viena, și mai mulți bicicliști. Pistele sunt foarte bine organizate, pe mai multe benzi de-a dreptul, și chiar semnalizează dacă schimbă direcția. M-am amuzat pe tema asta  :tounge: . Traficul e foarte lejer, deși sunt destul de multe mașini. Asta însemnând că șoselele și intersecțiile sunt făcute cu cap. Nu lipsesc evident cocălăreii de România, unul cu un Ferrari cu numere de București, tura motorul la maxim prin centrul capitalei. Terasele sunt pline până seara târziu, chiar și în zilele de lucru, spre surprinderea mea. E foarte curat, totul pare îngrijit și la locul lui. Tinerii au o pasiune pentru tatuaje și pierce-uri, iar mâncarea cea de pe toate colțurile este wurstul. Daca ai nevoie de taxi, ai parte de BMW-uri și Mercedes-uri (care se întâmplă să fie și bușite).  De cazat ne-am cazat la un apartament. Este foarte avantajos ca preț, și ai la dispoziție tot ce îți trebuie: 2 camere, baie proprie și bucătărie (unde ne-am uscat hainele la cuptor după ce ne-a plouat în prima zi 😉  ).

Festivalul cu gomboți

IMG_0460

Din păcate, nu știam că aceste statui vor fi la tot pasul pe parcursul lunii, așa că mă arăt și eu curioasă 😛
IMG_0274

Concertul din Piața din Museums QuartierIMG_0244

Oamenii se relaxează oriunde și oricum dacă simt nevoia. Bravo lor, numai la noi există ideea tâmpită de „Stai că te vede lumea! „

IMG_0246

Panoul de cățărat de la AcvariuIMG_0426

Taxi? Nu mulțumim, suntem cu motorul

IMG_0044

Cam astea sunt părerile despre Viena și cred că m-aș întoarce oricând cu drag aici. A doua zi urma să plecăm spre Grossglockner, să intrăm în minunatele peisaje de munte și să savurăm serpentinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *