Cu Lumea În Spate

În viață e ca și în natură: o mulțime de elemente, dar dacă știi să le potrivești, vei avea întotdeauna un tablou de excepție.

Care este stilul tău?

Be_Yourself_by_DianaeSursa foto

Suntem oameni și prin definiție, diferiți. Ne formăm o personalitate, un fel de a fi, adoptăm diverse stiluri de viață în funcție de experiența fiecăruia, de ceea ce ni se potrivește, ceea ce ne dorim sau ceea ce ne caracterizează, de locul unde suntem sau de oamenii din jurul nostru. 

Definiția ”stilului” conform DEX-ului este:  mod specific de exprimare într-un anumit domeniu al activității omenești, pentru anumite scopuri ale comunicării; fel propriu de a se exprima al unei persoane.

Există zeci de stiluri, de a fi sau a face ceva, în orice domeniu la care te poți gândi: stil de viață (foarte complex), de relaționare, de conducere, de muzică, de îmbrăcăminte, de învățare, de predare, de comunicare și multe altele. Este un subiect vast, dar vreau să insist asupra unui aspect, și anume : “Tu știi ce stil ți se potrivește? “.

Consider că sunt 3 mari categorii ale stilurilor pe care le adoptăm:

1. stil impus de societate sau de anumite norme de conduită

Există o varietate de stiluri care ne pot fi impuse: la locul de muncă, la un concert la operă, la o întâlnire de afaceri, într-un club select, stiluri care se pot sau nu se pot suprapune cu stilul propriu. Ideal este, că dacă ele nu se suprapun, să facem alegerea de a fi noi înșine și să evităm cât de mult posibil astfel de locuri.

2. stil pe care îl dezvoltăm în funcție de propria persoană

Când dezvoltăm un stil propriu, o facem în funcție de ceea ce ne place, ceea ce se încadrează în zona noastră de confort, ceea ce ne dorim noi în primul rând și nu ce și-ar dori ceilalți. Este bine totuși să rămânem deschiși, să conștientizăm când nu facem ceva bine și să nu folosim prea des replica “așa sunt eu” ca argument suprem.

3. stil pe care îl copiem din dorința de a ne integra într-un grup

Aici se încadrează cei care nu se cunosc prea bine pe ei înșiși, cei care nu știu ce vor sau cei care vor să pară ceea ce nu sunt. Și atunci varianta imitatului este cea mai simplă: “ce văd că se întâmplă în jurul meu, fac și eu, ca să dea bine și să fiu acceptat”.

mask_photography21Sursa foto

Omul este o combinație a celor 3 categorii menționate, mai mult sau mai puțin ultima dintre ele. Văd exemple de tot felul oriunde mă duc:

– “Ție ce fel de muzică îți place?
– Muzica veche, anii ’80 și muzica rock.
– Vai, nu te vedeam să fii de modă veche. Bunică-mea asculta muzică de-aia!
– Eh, ascult și eu din când în când, mai rar, așa. Sunt toată ziua cu radioul pornit unde ascult cele mai recente hituri.”

sau atitudinea diferită pe care o avem față de diverse persoane

-” Ce te bagi în față? Stai la coadă ca tot omu!
– Mah tu știi cine sunt eu? Sunt fiul primarului la care vrei tu să te angajezi!
– Oh, îmi cer scuze, n-am știut. Nu se va mai repeta!”
 

Un stil îl adopți pentru că te reprezintă, și cred că trebuie să fii constant, indiferent de unde și cu cine te afli. Evident că există norme de conduită morală, sau situații în care se impune respect, asta pentru că ești o persoană cu bun simț, nicidecum influențabilă. Dar în momentul în care alegi să faci un anumit lucru, îl faci pentru că ai niște argumente solide de ce ai ales să faci așa și nu pentru că “așa trebuie”, “așa se face”, “vreau să fac o părere bună”, “zice X că e mai bine așa“. 

M-am întâlnit de îngrozitor de multe ori cu replici de genu ăsta, fără ca omul să cunoască de fapt adevăratele motive pentru care “așa trebuie” sau să-și pună problema că există și alte variante pentru care nu o să-și piardă capul. Iar dacă ai încredere în forțele proprii, nu e nevoie să fii altcineva ca să faci o părere bună. Dacă totuși nu ești acceptat e simplu, înseamnă că genul lor de oameni nu sunt potriviți pentru tine.

Sincer, mi se pare trist! Mi se pare trist că sunt mulți oameni care nu știu să deschidă ochii, care nu gândesc pentru ei și care în permanență se raportează la ceilalți în loc să se concentreze pe propria persoană și principii. Și dacă greșești, să știi că e omenește. Și dacă pici, te poți ridica, iar dacă cineva nu e de-acord cu tine, poate nici nu e nevoie: suntem de acord că nu suntem de acord!

Așadar, tu știi care e stilul tău? Și mai mult decât atât, ești pregătit să îl susții, să fii tu însuți?

 

One Response to Care este stilul tău?

  1. Coolfirebob says:

    I will immediately cculth your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service.Do you have any? Please allow me recognize so that I couldsubscribe. Thanks.my webpage

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *