Cu Lumea În Spate

În viață e ca și în natură: o mulțime de elemente, dar dacă știi să le potrivești, vei avea întotdeauna un tablou de excepție.

Buziaș, un oraș cu istorie

Mulți dintre voi probabil ați fost sau ați auzit de Buziaș, situat la o distanță de 35 km de Timișoara și 26 km de Lugoj. Am trecut de câteva ori prin el, dar nu m-am oprit până acum. Într-o zi cu soare însă, la o plimbare scurtă cu motorul, parcul din Buziaș, ca destinație, este o alegere potrivită.

20140322_153611

Ca o primă impresie, localitatea dă o senzație de loc părăsit, pustiu pe străzi, o benzinărie fără nume și cu o singură pompă te face să te gândești că ar fi fost mai bine să ai suficientă benzină. Intrând însă mai înspre inima orașului, încep să observ casele, care se arată din ce în ce mai somptuoase, cu coloane mari la intrare, multe încă în construcție. Pe fațade sunt trecute numele vilelor, sau castelelor 😎 cum se auto-intitulează. Ca o paranteză, am observat că multe case din Banat au zidite numele și anul construirii pe fațadă. Treceam prin sate și vânam casele care datează de dinainte de 1900 și îmi pierdeam gândurile înspre vremurile acelea, încercând să-mi imaginez cum arăta casa sau locurile acum mai bine de 100 de ani.

Nu mi-am făcut lecțiile de-acasă în privința istoriei orașului, dar parcul mi-a inspirat un aer de vechi, nu de uzat, ci mai degrabă în sensul de demult, din 2 mari motive: colonada din lemn și platanii imenși. Datorită informației magice de pe internet, am aflat mai multe despre orășelul ăsta. Este atestat documentar din sec XIV-XV, iar în 1839 a fost declarat stațiune balneară, datorită bogăției în izvoare cu apă minerală, bazele stațiunii  fiind construite din 1819.

20140322_153835

Promenada acoperită din Buziaș este unică în Europa prin lungimea sa de 500 m, și recunoscută pentru stilul arhitectural bizantin. Sculpturile din lemn sunt sub formă de draperii sau imită dantela. Construită în anul 1875 pentru împărăteasa de Austria, are rol de a proteja de ploaie, soare sau ninsoare pe cei care fac plimbări în parc, iar aerosolii de aici se spune că au efecte curative.

20140322_154315

Nu am auzit foarte multe despre ce fel de tratamente se fac aici, dar tot un articol de pe internet spune că astăzi la Buzias se tratează bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro-psihice, afecțiuni ale tubului digestiv, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție și metabolism și afecțiuni ginecologice. Despre hotelurile din Buziaș am auzit păreri împărțite: ba că e jalnic, de la mâncare până la cazare, ba că sunt servicii bune, cu personal primitor și condiții bune. Așa că cel mai sigur, în acest caz, este să-ți faci propria părere.

Parcul are 20 de hectare suprafață, iar platanul, ca specie rară de copac, este bine reprezentat. Cel mai grandios este un platan plantat în 1812. Bine ar fi să nu se gândească vreunul să-l facă lemn de foc, la noi e posibil orice. Și uite câtă încredere am eu în neamul nostru drag! Parcul este binișor îngrijit, mai puțin câteva bănci pe care nu știi cum să te așezi și lipsa coșurilor de gunoi. Depinde de momentul zilei cred, dar nu este un loc liniștit cum aș fi crezut, pentru că e plin de copii… iar copiii fac gălăgie  :smile: . Ceea ce m-a bucurat însă e că am putut să observ un animăluț drăgălaș, o veveriță, cum se juca vioaie printre copaci. Am reușit să o surprind într-o poză, deși avea o viteză fantastică (în poza cu banca verde se vede o chestiuță neagră cu o coadă stufoasă).

20140322_154412

Pe lângă toate cele menționate, ar mai fi ceva la Buziaș ce aș vrea să văd dar nu am ajuns încă: restaurantul La Aeroport, care e amenajat în interiorul unui avion, cu terasă la baza lui. Poza este de pe pagina lor de facebook și mi se pare că arată incredibil.

la aeroport

Se spune că avionul ar fi aparținut lui  Gheorghiu-Dej, a fost adus în oraș în 1978 și amenajat ca Aviabar. După o perioadă de degradare și paragină, a fost reamenajat în 2005, iar astăzi este o veritabilă atracție turistică a zonei.

La început de primăvară, m-am bucurat de soare, de un loc frumos și de un drum cu pomi înfloriți. Drumul este foarte bun, de la Timișoara până în Lugoj, este destul de puțin trafic, trece și prin pădure, este chiar plăcut să mergi cu motorul. Pentru cei care sunt pasionați de apa de la Buziaș, am înțeles că este chiar foarte sănătoasă și există o fântână chiar în mijlocul parcului. Eu una nu mă omor după ea din cauza duhorii, cum îi spun eu 😯 , dar dacă face bine, cred că se poate face excepție din când în când.

Am aflat lucruri interesante despre Buziaș, sincer, nu aveam idee că se ascund atâtea lucruri frumoase într-un orășel aparent mort. E păcat când astfel de valori nu sunt îngrijite și păstrate sau rămân necunoscute. Și e parcă și mai frumos când le descoperi!

20140322_153726 20140322_153931 20140322_154227 20140322_153815

One Response to Buziaș, un oraș cu istorie

  1. Hosting spune:

    Buzia?ul a primit statutul de ora? n 1956, iar de-a lungul secolelor a ramas una dintre cele mai cochete sta?iuni bana?ene. Ora?ul s-a confruntat cu o perioada de decadere dupa anul 1989, nsa a nceput sa ?i revina n ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *